Bustul lui Emmanuel de Martonne a fost dezvelit în Parcul 1 Decembrie

Bustul geografului și pedagog francez, Emmanuel de Martonne a fost dezvelit în Parcul 1 Decembrie. Evenimentul de luni, 1 aprilie s-a desfășurat în prezenţa a mai multor oficialităti și universitari.

„Acest monument nu este dedicat geografului Emmanuel de Martonne, ci geopoliticianului Emmanuel de Martonne care a influențat direct și decisiv trseul frontierei de vest a României Mari și a României de astăzi. Astfel, datorită lui Emmanuel de Martonne, Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare au revenit României ca urmare a principiului viabilității, conceput cu minuțiozitate de geopolitician, misiunea sa fiind cu atât mai dificilă cu cât România a fost pe punctul de a nu i-se recunoaște statutul de țară învingătoare ca urmare a tratatului de pace de la București din 1918’’, a spus, la eveniment, prefectul Ioan Mihaiu.

Monumentul din bronz a fost realizat de către sculptorul Alexandru Păsat. Emmanuel de Martonne a fost un geograf și pedagog francez, cunoscut în România interbelică pentru contribuțiile pe care le-a avut la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei Românei și a Munților Făgărași, de a căror frumusețe a fost profund impresionat.

Distribuie informația
Alte știri