Ca în Finlanda. Curtea unei școli din Bihor se amenajează pentru cursuri în aer liber, la umbra nucului bătrân

Primăria comunei Căbești a anunțat, luni, 16 ianuarie, semnarea ordinului de începere al lucrărilor pentru proiectul “Amenajare parcare, împrejmuire și curte la Școala Gimnazială din Căbești”.

Potrivit administrației din comuna bihoreană, proiectul nu este doar unul obișnuit, de regenerare a unui spațiu școlar degradat, ci urmărește construirea unui mic univers pentru elevii din cat, în care învățarea să fie centrată pe copii.

Totul a pornit de la o idee implementată de zeci de ani, cu succes, mai ales în sistemul educațional nord-european, cea a educației în aer liber. La fel, și în Căbești, după terminarea proiectului, profesorii vor putea să predea la umbra nucului din curtea școlii pentru că zona din jurul acestuia va fi amenajată pentru a da posibilitatea susținerii procesului educațional în afara clasei.

Primarul comunei Căbești, Corina Ene, spune că o altă parte a curții va deveni „Cinema în aer liber „, gardul care va înconjura curtea va fi construit din panouri educative cu sistem de iluminare, vor fi instalate aparate de joacă și mișcare pentru cei mici (cățărare, urcare, tobogan, leagăne, balansoare), dar și bancuțe colorate, destinate relaxării copiilor. 1 milion de lei costă proiectul iar realizarea lui va dura 7 luni.

Educația în afara clasei, ”ingredientul secret” al educației finlandeze

Finlanda are o tradiție îndelungată în educația în aer liber.

De zeci de ani, cursurile desfășurate outdor au devenit o obișnuință în sistemul nordic de învățământ. Activitățile educaționale urmăresc programa, dar ele se puse în practică în afara clădirilor școlii. Natura nu este folosită ca mediu de învățare doar pentru biologie, ci este o sursă nesfârșită de posibilități și la matematică, fizică, limbi străine, artă, etc.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri