Cadou de sărbători oferit de Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţie inedită de jucării şi Lego

Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe copii şi părinţi să participe la deschiderea a două expoziţii care sînt dedicate amatorilor de jocuri şi de jucării, eveniment care va avea loc joi, 22 noiembrie 2018, ora 12.00. Expoziţiile sînt un cadou al instituţiei oferit orădenilor şi nu numai pentru sărbătorile de iarnă, care aduc întotdeauna bună dispoziţie şi recreere.

Va fi prezentata o selecţie de peste 600 de piese fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile cîtorva generaţii de copii din tara noastra. Păpuşi diverse, jucării reprezentînd animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate – „Păcălici”, „Şah şi moară”, „Telefonul” -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (…) absolut toate jucăriile (…) au fost martorele unui zâmbet”. De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul” (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi pînă în 1990. Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aprox. 25 de minute, dublat în limba română.
Expoziţia Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990) este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca.

La vernisaj vor fi prezenţi Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru, fondatorii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, Ion Şereş, Director General al Plastor SA Oradea, precum şi Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg pe lîngă T.L.G. Invitat special la vernisaj este Mircea Pricăjan, redactor la Revista „Familia”, autor de cărţi pentru copii.

Expoziţiile rămîn la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 10 februarie 2019. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.


Distribuie informația

Alte știri