A doua zi a Festivalului Internațional de Film Transilvania, Oradea 2024, a invitat iubitorii de film, mici și mari, la călătorii în timp, cu 12 proiecții. Din cauza vremii nevaforabile, proiecția Dogman din Piața Unirii nu a mai avut loc.
Cei care au optat pentru Mini TIFF la Sala Transilvania sau pentru Dublu Deliciu la Filarmonica au fost catapultați fie în 1950, fie în 1925.
Experiența cea mai savuroasă (punctul meu de vedere, desigur) a fost Dublu Deliciu, de la Filarmonică. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Institutul Goethe din București, care a pus la dispoziție peliculele recondiționate. Spectatorii au vizionat două filme mute, regizate de Ernst Lubitsch în 1925, cu una dintre vedetele cinematografiei germane de atunci Ossi Oswald. Urmărind povestea din Păpușa, era imposibil să nu ne gândim la opera Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, dar și la filmele lui Tim Burton. Atât Păpușa, cât și Prințesa Stridiilor sunt savuroase prin comicul de situații, prin modul în care se subliniază trăsăturile de caracter pozitive sau negative ale personajelor, și ambele sunt surprinzător de moderne. Ca spectator al secolului al XXI-lea, cunoaștem deja potențialul efectelor speciale și a decorurilor de azi, dar producțiile de calitate ale anilor `20-`30 le fac față cu brio.
Prin muzica live, compusă și dirijată de Simona Strungaru, și interpretată de muzicieni din Oradea și din București, am avut parte de aceeași experiență ca spectatorii din primii ani ai cinematografiei, iar muzicienii au intrat în papucii Marlenei Dietrich sau ai lui Dmitri Șostakovici, care și-au câștigat primii banii interpretând live muzică, în cinematografe, pentru filmele mute. Marlene Dietrich a fost violonistă, iar Șostakovici pianist. Muzica Simonei Strungaru s-a adaptat perfect poveștii și a fost un melanj de stiluri, de la baroc la modern, solicitând muzicienii la momente personale de virtuozitate. Intervențiile vocale ale sopranei Irina Ionescu au subliniat momentele patetice sau comice. Cum oferta zilei a doua a TIFF Oradea 2024 a fost foarte generoasă, numărul spectatorilor nu a fost atât de mare cum ar fi meritat Cine-Concertul.
Împătimiții filmului, care și-au luat bilete la mai multe proiecții într-o zi, au trebuit uneori să fugă literalmente de la un loc de proiecție la celălalt. Din fericire nu sunt foarte departe unele de altele. Dacă li s-au suprapus mai multe filme pe care voiau să le vadă, vor trebui să apeleze la unlimited.tiff.ro, unde vor putea vedea filmele selectate anul acesta în festival și vor descoperi și alte surprize.
TIFF Oradea 2024 va continua azi cu alte 12 proiecții, iar dacă vremea o va permite vă veți putea bucura de la ora 20, în Piața Unirii de proiecția legendarului Mic Dejun la Tiffany (1961). Accesul este gratuit. Trebuie să urmăriți însă site-ul oradea.tiff.ro pentru a afla dacă filmul va rula. Prima proiecție de azi are loc de la ora 11, la Sala Transilvania, în cadrul Mini TIFF.
Vizionare plăcută!
Daniela Stoica