Călin Gal: „Lipsă totală de profesionalism în gestionarea pestei porcine africane din Bihor”

Instituţiile competente din Bihor au dat dovadă de „lipsă totală de profesionalism” in gestionarea pestei porcine africane. Asta a dus si la reapariția focarelor din comuna Sălard, la două luni de la ultimul caz înregistrat. E declaraţia consilierului judetean Călin Gal.

El susține că în localitățile afectate nu au fost puse afișe de avertizare, iar autoritățile nu au făcut controale sau filtre. De asemenea, acuză liberalul, comitetul de combatere a bolilor la animale, condus de prefectul Ioan Mihaiu, nu are niciun plan cadru de măsuri pentru combaterea pestei, ba mai mult, au fost intervenţii întârziate, dar şi încercare de muşamalizare a situaţiei.

Călin Gal spune că două familii din zona Sălard s-au plâns, de curând, că au fost obligate de autorităţile locale să-şi îngroape porcii în propriile grădini. Una dintre ele a refuzat, astfel că primăria comunei a transportat porcii, pe care i-a aruncat într-o groapă comună, fără ca tractorul să fie dezinfectat. În acel areal, 150 de porci au fost sacrificaţi de la inceputul lunii noiembrie.

Distribuie informația
Alte știri