Camera Deputatilor a adoptat legea pentru combaterea ambroziei, propusa de deputatul bihorean Florica Chereches

Deputatii au dat marti unda verde, cu 264 de voturi si o abtinere, proiectului de lege privind combaterea ambroziei – considerata ca fiind planta cea mai alergena din Romania. Proiectul, initiat de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptat deja de Senat, astfel incat merge la promulgare, potrivit Agerpres.

„Ambrozia este cea mai puternica planta alergena din Romania. Este o buruiana invaziva care creste pe marginea drumurilor, in spatiile verzi – deci acolo unde sunt terenuri neingrijite – si care are o perioada de inflorire in august si septembrie. (…) Aceasta planta produce niste alergii atat de severe, incat chiar unele persoane, atunci cand este perioada de maxima inflorire, sunt scoase complet din munca, isi pierd capacitatea de munca. (…) O singura planta de ambrozie matura poate sa elibereze pana la 8 miliarde de grauncioare de polen si produce 30.000 de seminte care isi pastreaza puterea germinativa timp de 40 de ani”, a argumentat deputata PNL.

Conform proiectului, in scopul distrugerii ambroziei si prevenirii raspandirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrari si metode specifice. Aceste masuri se mentin pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a ambroziei.

Cei care nu-si indeplinesc aceasta obligatie vor primi un avertisment scris si, daca nu se conformeaza, vor fi amendati cu amenzi cuprinse intre 750 si 5.000 de lei – persoanele fizice, si 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Distribuie informația
Alte știri