Campanie de curăţenie în Oradea: Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale. Comunicat

Viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moș a anunțat azi, 17 noiembrie, debutul campaniei „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale”, campanie de curățenie care se derulează prin reprezentanții Poliției Locale Oradea.

Ideea campaniei a pornit de la constatarea faptului că, din cele 800 de incinte destinate depozitării deșeurilor din cartierele de blocuri, la aproximativ 100 dintre acestea apar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deșeurilor.

Totodată, campania pornește de la premiza spiritului civic a oricărui orădean, adică de la dorința de a respecta cu toții actele normative în vigoare și de a face tot ce ne stă în putere pentru a contribui la buna funcționare a comunității din care facem parte.

„Pe zona de curățenie, întotdeauna e loc de mai bine. Există zone ale orașului unde orădenii sunt extrem de disciplinați, înțeleg și apreciază eforturile făcute de ani de zile de către administrația publică locală, însă din păcate există și zone vulnerabile, unde putem disciplina doar prin amenzi. În acest sens, încurajez Poliția Locală Oradea să își facă treaba”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Astfel de zone problematice din punct de vedere a menținerii curățeniei apar fie datorită unor locatari care nu respectă normele și nu aruncă deșeurile în interiorul incintelor metalice, cum ar trebui, ci în afara acestora, fie la blocurile situate în zonele de case, unde unii proprietari nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate și își aruncă deșeurile în incintele metalice care deservesc locatarii de la blocuri. Sunt și situații când sistemul de închidere a incintelor se defectează și atunci au acces în aceste incinte și persoanele care scormonesc în gunoaie.

Pentru oricare dintre aceste situații, locatarii sunt rugați să facă cât mai repede sesizări către Primăria Oradea, fie prin aplicația mobilă gratuită „Oradea City Report”, fie direct la Dispeceratul Poliției Locale, la telefon 0259.969. De reținut faptul că cetățenii vor putea sesiza inclusiv eventualele defecțiuni ale sistemului de închidere a incintelor, care vor fi astfel remediate.

Pentru intrarea în legalitate a celor care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate RER Vest S.A, Poliția Locală Oradea solicita constant operatorului de salubritate situația contractelor active și a contractelor suspendate sau reziliate.

Prin urmare, începând de azi, polițiștii locali vor efectua acțiuni de monitorizare intense la cele 100 de puncte de colectare a deșeurilor vulnerabile încă din punct de vedere al salubrității.

De menționat că monitorizarea punctelor de colectare continuă să se facă în tot orașul, însă accentul va fi pus pe cele 100 de puncte deficiente încă la capitolul curățenie.

Direcția Poliția Locală Oradea, care are atribuții specifice în urmărirea respectării normelor de mediu, va monitoriza cu toate mijloacele specifice aceste zone și va aplica sancțiuni persoanelor care vor fi surprinse că depozitează deșeuri în mod neregulamentar în jurul acestor puncte de colectare.

Potrivit Regulamentului de salubritate a municipiului Oradea, cuantumul amenzilor este cuprins între 1000 și 2000 de lei.

Distribuie informația
Alte știri