Când ar putea călători românii fără vize în Statele Unite ale Americii

Foto: pixabay.com

S-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intră în Programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru. Însă mai întâi trebuie redusă semnificativ rată de refuz şi trebuie încheiate acorduri de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

În ultimii trei ani rata de refuz a scăzut accelerat, de la 17% în 2021, la 8% anul trecut. Dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are cea mai importantă scădere procentuală, depăşind Cipru şi Bulgaria.

Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington.

„Suntem foarte încrezători că aceste măsuri de securitate, se vor încheia pe partea americană până la sfârşitul lunii septembrie şi rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru în mod oficial de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil, după care, dacă suntem sub 3% şi dacă aceste acorduri se vor fi încheiat, va mai urma o misiune de evaluare finală, probabil undeva în vara anului 2025, urmând că, secretarul Departamentului Securităţii Naţionale şi secretarul de stat al SUA să ia această decizie, ca România să între în programul Visa Waiver.”

Sursa: tvrinfo.ro

Distribuie informația
Alte știri