Când forțele kiwaniene se unesc, rezultatele sunt pe măsură

Săptămâna trecută la Beiuș a avut loc deschiderea unui centru de învățare a limbii române care vine în sprijinul refugiaților ucrainieni stabiliți în localitate. 

„Întâlnirea cu beneficiarii cursului a fost impresionanată: într-o sală de clasă se găseau alături, antrenați în activitate, mame cu copii adolescenți și mai mici, toți deopotrivă de atenți la explicațiile profesoarei , dornici să dea răspunsuri cât mai elaborate. Mulțumirea înlocuise pentru câteva ceasuri starea de neliniște în care aceștia trăiesc de câteva luni. Nimic nu părea să le umbrească momentul de satisfacție intelectuală. Și acest lucru fusese posibil prin efortul celui mai tânăr și mai dinamic club: Kiwanis Beiuș- Apuseni. Membrii clubului au realizat un proiect – Uniți pentru Ucraina- aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care urmează să se desfășoare pe  perioada verii, și care, probabil, va continua și în toamnă, în funcție de evoluția situației de război. Gazda primitoare a cursurilor este Liceul Vocațional Pedagogic ” Nicolae Bolcaș”. Doamna directoare este o figură luminoasă, caldă. Cu gesturi firești, a luat din brațele unei mămici  cursante un bebeluș care nu a protestat, dimpotrivă, părea să se simtă bine. Ne-a mărturisit că ceea ce o impresionează la cursantele adulte este devoțiunea maternă , echilibrul  cu care și-au asumat condiția de mame singure a 3, 4, 5 copii și adolescenți. Sunt făpturi firave în aparență, dar de o forță rară și discretă în realitate”, spune Carmen Polman, imediat past guvernator  al Districtului Kiwanis România.

În timp ce mamele, surorile și frații adolescenți învățau, copiii preșcolari se jucau în curtea liceului, împreună cu copiii români. Spațiul generos era amenajat cu măsuțe de lucru, scăunele ca pentru pitici, aparate de joacă noi nouțe, toate purtând logo-ul KIWANIS. S-a creat, așadar, într-un spațiu de joacă Kiwanis, în care râsetele și cântecele erau suverane.

Prof. Ioana Sabău Iordache este inițiatoarea și coordonatoarea proiectului care s-a bucurat de sprijinul Liceului Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș”. Instituția de invățământ pune la dispoziție spațiul necesar și resursa umană, circa 30 de cadre didactice: educatoare, învățătoare, profesori care vor asigura calitatea cursurilor de limba română. În felul acesta va fi facilitată integrarea grupului de refugiați în comunitatea beiușeană. Pe lângă dobândirea unor abilități practice de comunicare în limba română, cei interesați vor avea posibilitatea și de a se familiariza cu o limbă de circulație universală.

„Clubul Kiwanis Beiuș – Apuseni este un unul dinamic, model de eficiență. În primele luni ale anului a reușit să colecteze 4000 de Euro în vederea ajutorării refugiaților și a  găsit formula cea mai potrivită și cu consecințe de durată pentru folosirea lor. În plus, clubul parraine francez  Kiwanis Des Sables d’ Ollone le-a donat 1000 euro”, mai spune Carmen Polman.

Vorbind despre resursele materiale de care a beneficiat proiectul, Carmen Polman subliniază implicarea Children ‚s Fund in Europe care a donat o tablă interactivă și o imprimantă multifuncțională.  Kiwanis Austria a furnizat sucuri și gustări cu care sunt tratați cursanții mari și mici. Kiwanis Art Oradea și Kiwanis Varadinum au susținut  logistic  proiectul.

„Rezultatul ne face fericiți pe toți și mândri pe drept cuvânt de calitatea de kiwanieni. Kiwanis înseamnă solidaritate cu cei in nevoie, înseamnă implicare în îmbunătățirea climatului social în comunitățile în care este prezent, înseamnă voluntariat, empatie. Motto-ul  Kiwanis „ Serving the children of the world” își găsește deplina concretizare prin acest proiect”, consideră Carmen Polman.

Distribuie informația
Alte știri