„Când țara a rămas fără țărani, iar țăranii fără țară”, dezbatere pe tema colectivizării forțate în România, la Nojorid

Asociația Cei 40 de Mucenici, în colaborare cu Asociația Veteranilor de Război – Filiala Bihor și Uniunea Ziariștilor Profesioniști Filiala Bihor, organizează pe data de 3 martie a.c., ora 11.00, o dezbatere pe tema colectivizării forțate în România.

Evenimentul marchează împlinirea a 73 de ani de la Plenara CC al PMR din 3-5 martie 1949 când a fost adoptată rezoluția privind „lupta pentru întărirea alianței clasei muncitoare cu țărănimea muncitoare și transformarea socialistă a agriculturii”, care prevedea organizarea gospodăriilor agricole colective (GAC) și a stațiunilor de mașini și tractoare (SMT). Au urmat o serie de acțiuni represive luate împotriva moșierilor, care au dus la deportarea lor și a familiilor, mergând până la impunerea unor cote foarte mari ţăranilor, care nu mai rămâneau nici cu semințe de semănat. Momentul culminat l-a reprezentat revoltele țărănești din vara anului 1949, când 24 de țărani bihoreni au fost executați ca urmare a acestor frământări, respectiv 238 de familii, cu un număr de 863 de persoane din 76 de localităţi bihorene, au fost deportate.

Manifestarea îi va avea invitați pe dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, care va susține comunicarea „Revoltele țărănești din Bihor din vara anului 1949”, pe dr. Augustin Țărău, vicepreședinte Asociația Veteranilor de Război – Filiala Bihor, care va aborda tematica chiaburimii „componenta bestiarului comunist”, istoricul Dumitru Noane – „Propaganda comunistă în slujba procesului de colectivizare”, ec. Ioan Chivari va vorbi despre „Agricultura în perioada socialistă în Nojorid”, iar ing. Iulian Duțu Crișan va susține o prelegere despre asociațiile agricole post decembriste.

Evenimentul va avea loc la Restaurantul California din Nojorid (visavi de Biserica Ortodoxă), pe data de 3 martie a.c., ora 11.00.

Distribuie informația
Alte știri