Când vom putea ieşi din case? Dr Alexandru Rafila face anunţul aşteptat de milioane de români

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România a declarat că vor exista două vărfuri ale acestei epidemii: unul în jurul datei de 1 mai și unul în perioada octombrie-noiembrie. Medicul susține că este foarte posibil să scăpăm de unele restricții după data de 15 mai, însă sub nicio forma nu se va termina totul atunci. Măsurile de distanțare socială vor trebui luate în considerare o perioadă mai îndelungată.

”După 15 mai este posibilă reducerea măsurilor de restricții. Cel mai util este sa faci studiul de prevalență după ce ai un număr concret de pacienți și apoi să începi săiei anumite decizii, chiar și legat de relaxarea restricțiilor.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a mai precizat că România va face parte dintr-un studiu internațional, pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de față și care tratează cauza coronavirusului.

„E un medicament etiologic, deci care tratează cauza bolii, singurul de fapt care există disponibil în momentul de față și unde există speranțe legate de o bună eficacitate. E vorba despre un medicament dezvoltat în SUA și noi o să fim parte a unui studiu internațional, în care mai sunt vreo 20 de țări din întreaga lume, în care se vor testa comparativ scheme terapeutice uzuale, le știți foarte bine, antivirale utilizate în infecția HIV, cu interferon, cu hidroxiclorochină, în paralele cu acest medicament. Vor fi loturi de pacienți și scopul este să observăm un câștig terapeutic net în favoarea acestui medicament etiologic și atunci, probabil, și compania americană va putea într-un timp relativ scurt să-l autorizeze pentru producție și pentru punere pe piață, într-un interval de câteva luni”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul a mai precizat că pentru a încetini ritmul de infectare, mai ales în rândul medicilor, este nevoie de implementarea a doi pași esențiali: „Sunt două lucruri esențiale. În primul rând să existe echipamentul de protecție adecvat locului în care își desfășoară munca fiecare dintre cadrele medicale. Al doilea lucru, trebuie să facă toate spitalelele exerciții de utilizare a echipamentului, de îmbrăcare și mai ales de scoatere a echipamentulu pentru că contaminarea se poate face inclusiv în momentul în care se scoate echipamentul. Dincolo de asta, măsurile acestea pe care le repetăm, de igienă a mâinilor, de igiena strănutului”.

Distribuie informația
Alte știri