Când vor apărea pe piață cauciucurile fabricate la Oradea? S-au făcut primii pași pentru uriașa investiție Nokian în fabrica de anvelope

Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT), coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș, a analizat în cadrul ședinței de săptămâna trecută 59 de proiecte. Dintre acestea, 30 au fost studiate în comisia de urbanism, în timp ce 29 au fost aduse în atenția comisiei operative.

Printre proiectele dezbătute de specialiști se numără și primele documentații premergătoare investiției firmei Nokian în fabrica de anvelope pentru autoturisme, pe amplasamentul fostului CET II.

„Vorbim de un proiect foarte important, care propune realizarea unui ansamblu industrial de producție și depozitare pentru producția de anvelope, dar și realizarea de drumuri și platforme interioare, parcări auto, parcări autocamioane, acces rutier, acces feroviar și branșamente utilități. Tot în cadrul proiectului se va amenaja o suprafață considerabilă de zonă verde”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.

Astfel, S.C Ascom Internațional S.R.L și Aloref S.R.L au solicitat aviz Arhitect Șef pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) în vederea construirii unei clădiri industriale pentru Nokian Tyres, pe str. Ogorului, nr. 36.

În prima fază se propune construirea a două corpuri de clădire: unul cu destinația de hală de producție cu o suprafață de 42.926 mp și celălalt cu destinația de  hală de depozitare cu o suprafață de 40.181 mp.

Cele două obiective fac parte dintr-un plan de dezvoltare mai amplu, care se va derula etapizat și care va fi studiat ulterior printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

„Prima etapă, aceasta de Plan Urbanistic de Detaliu, cuprinde două faze, faza 1.1, care reprezintă construirea celor două hale și faza 1.2, care prevede realizarea celei de-a treia hale, cea de mixing, care va cuprinde spații de producție și depozitare materii prime. Astfel, doar în cadrul PUD-ului, suprafața totală construită va fi de 88.817 mp, suprafața desfășurată de 94.194 mp, iar spațiile verzi amenajate de 92.387 mp”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.

La finalul investiției, după implementarea fazei 1.2, respectiv a fazelor finale preconizate (faza 2 și 3), se va ajunge la o suprafață totală construită de 256.843 mp, respectiv o suprafață desfășurată de 549.534 mp și 109.907 mp de spații verzi amenajate.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro.

Distribuie informația
Alte știri