Capul rețelei de fraudare a societăților de asigurări prin înscenarea unor accidente a fost arestat

Un bărbat de 40 de ani a fost arestat, iar faţă de 13 persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, în dosarul privind fraudarea societăţilor de asigurări prin înscenarea unor evenimente rutiere, a informat miercuri, într-un comunicat, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor.

Potrivit sursei citate, a fost dispus şi aplicat sechestru asigurător pe 10 autovehicule aflate în posesia persoanelor respective, în valoare totală de 604.239 de lei.

Marți, 3 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au desfășurat 24 de percheziții domiciliare, în județul Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, înșelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic și fals în declarații.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2022, 30 de persoane, din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 și 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere.

Polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni îl bănuiesc pe un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea, că, împreună cu alte cinci persoane din familia sau din anturajul său, ar fi produs, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asiguratori.

Astfel, în 21 de evenimente rutiere produse în mod intenţionat, ar fi fost tamponate mai multe autoturisme de lux, asigurate Casco sau RCA, cu autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA, majoritatea dintre acestea aflându-se, în fapt, în deținerea sa sau a persoanelor din anturajul său, cu scopul de a obține sumele asigurate de la societățile de asigurări.

Mașinile de lux ar fi fost reparate la service-uri auto agreate, cu piese second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale, în timp ce asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb, aceștia însușindu-și diferența de bani astfel obținută.

Totodată, celelate 24 de persoane persoane, cercetate de polițiști în această cauză, sunt bănuite că ar fi fost implicate în înscenarea respectivelor evenimente rutiere.

Suma obținută astfel de la societățile de asigurări, se ridică, până în prezent, la 657.895 lei, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți 17.500 de Euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptop-uri, contracte de vânzare – cumpărare, facturi, taloane auto și alte documente, toate fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. 

Distribuie informația
Alte știri