Caravana cu Medici Bihor va ajunge în comuna Șinteu din Bihor

A doua ediție din acest an a Caravanei cu Medici Bihor va avea loc în Comuna Șinteu, județul Bihor. În perioada 27-28 mai, localnicii vor benficia de consultații medicale gratuite în specialități precum: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie stomatologie, dar şi medicină de urgenţă.

În prealabil, cu o săptămână înainte, au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 pacienți, rezultate fiind primite și interpretare cu ocazia consultațiilor.

Se vor efectua și investigații medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă și abdominală si se vor susține cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică.

Caravana cu Medici Bihor a fost înființată în anul 2022, de către dr. Costea Andrei, medic UPU SMURD Oradea, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Au fost organizate pana in prezent 3 caravane, în comuna Roșia, comuna Pietroasa și comuna Remetea, însumând peste 450 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuiți, dar și peste 1000 persoane instruite în acordarea primul ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în școlile din toata țara, unde mergea să asigure gărzi pe Terapia Intensiva Mobila SMURD.

Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniu medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe baza de voluntariat, în mediul rural. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave.

Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu.

Pentru că suntem conștienți de neajunsurile pe care le întâmpină populația din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural și medicina practicată în centrele universitare și clinicile mari, precum și de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibram balanța în favoarea pacienților uitați și marginalizați de sistemul de sănătate.

O altă direcție a Caravanei cu Medici o reprezintă educația pentru sănătate, prin care ne propunem atât să educăm elevii, în special din mediul rural, cu privire la măsurile de prim ajutor care pot fi acordate de către orice persoană, cât și cu privire la măsurile de prevenție a bolilor.

Distribuie informația
Alte știri