Care este data limită până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă pentru pensie

Românii care doresc să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până la 31 august.

Până în acest moment, 23.044 de persoane au încheiat contracte cu Casa Naţională de Pensii Publice pentru a-și cumpăra vechime în muncă. 374 sunt din Bihor.

Conform legii, cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Ținând cont de faptul că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 de lei, de la 638 de lei în 2022.

Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 1983.

Plata contribuției de asigurări sociale se realizează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

Distribuie informația
Alte știri