Carmen Avram: Securitatea alimentară nu trebuie făcută în detrimentul siguranței alimentare

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a lăsat să se înțeleagă că Uniunea Europeană ar putea permite accesul pe teritoriul ei a unor produse alimentare cu niveluri de pesticide mai mari decât cele admise în prezent.

Această măsură ar fi justificată de războiul din Ucraina, care a stârnit îngrijorări privind securitatea alimentară în Europa. Potrivit Comisarului European, fiecare stat membru ar urma să decidă nivelul de pesticide permis la importurile de hrană din țări terțe. Acest lucru, însă, ar putea inunda piața cu produse alimentare ieftine, dar nesigure și, mai grav, ar da o nouă lovitură fermierilor europeni, care, din cauza standardelor înalte de calitate impuse de Comisia Europeană, produc mai scump.

Europarlamentarul Carmen Avram a criticat aceasta propunere, în Plenul Parlamentului European: „Securitatea alimentară nu trebuie făcută în detrimentul siguranței alimentare. Invit Comisia să cântărească atent propunerea ca fiecare stat membru să decidă cantitatea maximă de pesticide acceptată la hrana de import.”

Propunerea Comisarului Kyriakides vine în contextul în care Comisia Europeană se pregătește să impună condiții suplimentare fermierilor, printr-un nou regulament care prevede reducerea obligatorie a pesticidelor și fertilizanților pe teritoriul UE.

Versiunea inițială a regulamentului prevedea o reducere de 50% la fertilizanți și pesticide pentru fiecare stat membru în parte. În situația în care Europa se confruntă deja cu probleme legate de prețurile mari la energie, combustibil și substanțe chimice, ba chiar cu dispariția de pe piață a îngrășămintelor provenite din Ucraina și Belarus, măsura a inflamat spiritele în toată Uniunea Europeană. Comisia a acceptat să modifice regulamentul, astfel încât noul procent prin care va fi redusă cantitatea de pesticide și fertilizanți să fie mai mic. Potrivit unor surse, acest procent ar putea fi de 40%. Calculul exact valabil pentru fiecare stat membru urmează să fie anunțat, posibil, în toamna acestui an.

Distribuie informația
Alte știri