Cartea lunii „Evoluția Școlii Române de la Roma în timpul directorului Vasile Pârvan”, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”

Universitatea din Oradea, prin Școala Doctorală, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, organizează luni, 24 aprilie, de la ora 18.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, la un nou eveniment din seria Cartea lunii. De data aceasta se va prezenta un volum de istorie instituțională, „Evoluția Școlii Române de la Roma în timpul directorului Vasile Pârvan”, autor fiind dr. Constantin Liviu Demeter, istoric, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea- Chișinău.

Povestea Școlii Române de la Roma a început în anul 1922 ca o viziune îndrăzneață a două instituții de la București: Academia Română, prin academicianul și arheologul Vasile Pârvan, împreună cu susținătorul său financiar, Banca Națională a României, prin Guvernatorul și mecena Mihail Oromolu. Aceste instituții și-au imaginat un somptuos edificiu ridicat în centrul Romei, cu funcția de internat pentru tinerii români sosiți în capitala italiană la studii post universitare. Instituția s-a numit Școala Română de la Roma și a devenit rapid un simbol al prosperității științifice în domeniile Arheologie, Istoria Artei, Istorie, Filologie și alte direcții de cercetare în domeniul științelor umaniste.

Moderatorul evenimentului va fi prof.univ.dr. Sorin Șipoș, Director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar invitați prof. univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea și istoricul Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Acad. Mugur Isărescu.

Distribuie informația
Alte știri