Cartea lunii. Ligia Mirișan si Minunea poetica feminina a literaturii romane

„Pentru mine, poezia este o inaintare logica din cuvant in cuvant, din piatra in piatra, pana intr-un loc in care sensul se deschide deodata neasteptat deasupra prapastiei si se opreste tinandu-si respiratia. Am visat intotdeauna o poezie simpla,eliptica, avand farmecul desenelor facute de copii in fata carora nu esti niciodata sigur daca schema nu este chiar esenta. Am crezut intotdeauana ca poezia nu trebuie sa straluceasca, ci sa lumineze.”

Sunt cuvintele emblematice pe care MINUNEA FEMININA A POEZIEI ROMANESTI, Ana Blandiana, le pune pe frontispiciul ultimei aparitii editoriale, INTEGRALA POEMELOR, volum antologic, aparut la Editura HUMANITAS in 2019.

Opera Anei Blandiana este complexa, cupride carti de poezie, de eseuri, de proza, traduceri, varia, toate conturand un spirit complex si generos.

Intreaga activitate a Anei Blandiana sta sub semnul unui talent exceptional si a unei angajari civice extrem de vii, un veritabil spiritus rector al luptei pentru libertate, de mare probitate morala. Vorbim despre cele peste 26 de carti publicate in romana si peste 60 de volume aparute in 26 de limbi.

Ana Blandiana s-a numarat printre fondatorii Aliantei Civice, a fost initiatoare, impreuna cu regretatul Romulus Rusan,a Memorialului Sighet, a Academiei Civice, pe care le conduce de la inceputuri pana in prezent, este membru corespondent al Academiei Romane.

Cu Oradea, scriitoarea are o relatie speciala, o perioada importanta a petrecut-o aici, iar noi toti cei care o iubim si o apreciem consideram ca este meritorie si justificata nominalizarea la Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2020.

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri