Cartierul Nufărul I ar putea avea până în 2021 rețea de termoficare pe apă geotermală, nou-nouță

Un proiect de 19 milioane de euro va fi depus de Primăria Oradea pentru finanţare europeană pentru încălzirea geotermală a cartierului Nufărul I.

Beneficiari direcţi ai investiţiei vor fi cei 13.625 de locuitori ai cartierului, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici ce au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan întreaga reţea de termoficare existentă va fi schimbată, conductele pe o lungime de 15 kilometri, se va construi o staţie geotermală nouă şi vor fi desfiinţate şi dezafectate cele şapte puncte termice din cartier pe locul cărora se vor amenaja parcări sau spaţii verzi.

Proiectul mai prevede realizarea a patru puţuri de foraj geotermal, două de extracţie şi două de reinjecţie a apei geotermale folosite, pentru care primăria va avea, în cursul lunii aprilie, licenţă. De la staţia geotermală, agentul termic va fi circula spre cele 277 de module termice de ultimă generaţie, amplasate în casa scării din blocuri.

Întreaga reţea va fi conectată la Magistrala M5-M6 pentru a putea alimenta cu energia termică din punctul geotermal şi localitatea Sînmartin, independent de soluţia actuală existentă. Valoarea proiectului este de 87 de milioane de lei (cu TVA), aproximativ 19 milioane de euro, din care contribuţia municipiului Oradea este de 18,5 milioane de lei, circa patru milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni.

Distribuie informația
Alte știri