Cărțile de identitate se schimbă și vor avea un nou format

În vara acestui an va intra în vigoare un regulament al UE care va impune întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetățeni de către statele membre. Potrivit acordului, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

Românii vor putea opta între documentele cu sau fără cip, însă este posibil să nu mai poată circula în spațiul Uniunii decât dacă au cărți de identitate cu cip.

Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Foto: gandul.info

Distribuie informația
Alte știri