Cartoful sărbătorit la Şinteu. Eveniment la ediţia a XVIII-a

Bihorenii sunt invitați la Șinteu, la “Sărbătoarea Cartofului”, un eveniment tradițional al comunității slovace din județ.
Evenimentul va avea loc, duminică, 15 octombrie. Serbarea cartofului se desfăşoară la Şinteu, încă din 1996, când a luat naştere din iniţiativa lui Ştefan Calamar, preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România la aceea vreme.

“Am văzut că, în diferite localităţi, se organiza balul strugurilor, de aceea ne-am gândit să avem şi noi un bal al nostru aici la Șinteu. Fiind o zonă în care cartoful este preponderent faţă de celelalte culturi agricole, un bal al cartofului era binevenit”, spune Ştefan Calamar. Astăzi printre specialităţile din cartofi ale zonei, se numără plăcinta făcută la cuptor sau pe plită, ciorba cu ciuperci, cartofii copţi întregi sau felii.

Pentru prima dată, sărbătoarea va avea şi o latură caritabilă, beneficiarul acţiunii fiind Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. „Vom introduce un sistem de donaţii pentru cei care vor consuma mâncare cu această ocazie. Suma strânsă va fi direcţionată spre Spitalul Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu», cu scopul de a amenaja un salon cu presiune pozitivă pentru secţiile de Oncologie şi Hematologie pediatrică”, a explicat Lasak Benedek, primarul de Şinteu.

Un program artistic multicultural va întregi manifestarea. Ansamblurile „Pramienok” din Şinteu, „Salajka” din Făgetu, „Polanka” din Aleşd, „Lipka” din Budoi, „Keknefelejts” din Remetea şi ,,Mugur şi mlădiţe” din Beiuş figurează pe afişul evenimentului.

Distribuie informația
Alte știri