Casa Kolozsváry își va regăsi frumusețea de odinioară

Municipiul Oradea derulează proiectul de reabilitare a fațadelor clădirii Casei Kolozsváry situată pe strada Iosif Vulcan nr. 2. Clădirea e inclusă în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric. Executantul lucrărilor, S.C Conpila SRL din Oradea, a început lucrările de reabilitare în data de 4 iunie 2018, termenul de execuție a acestora fiind de 12 luni.

Urmează ca în perioada următoare să fie executate lucrările de la nivelul parterului clădirii, unde se află spațiile comerciale, dar și lucrările la peretele calcan dinspre strada Republicii. Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 428,7 mii lei fără TVA.

Construcţia Casei Kolozsváry a fost finalizată în anul 1912 după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, la comanda proprietarului, Kolozsváry Sándor, de profesie bijutier.
Imobilul cu trei etaje plus mansardă şi un bovindou central (bovindou – construcție ieșită în afara planului pereților exteriori ai unei clădiri, aflată în prelungirea planșeului, ca un balconaș închis, prevăzută cu una sau cu mai multe ferestre) era foarte modern pentru acei ani, fiind realizat pe structură metalică, ceea ce a permis realizarea unor deschideri mai largi, conferindu-I astfel luminozitate. La vremea respectivă, la parter funcționa o bijuterie, un magazin de modă şi alte spaţii comerciale, iar la etaje erau spaţiile de locuit.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri