Cât de coruptă e lumea … Cum stă România la acest capitol

Foto; transparency.de/cpi

România se află în prima jumătate a clasamentului țărilor care luptă împotriva corupției.

Cu 46 de puncte, țara noastră ocupă locul 63 din 180, după cum arată Raportul Transparency Internațional. Societatea Civilă, Media și Justiția sunt active și recunosc pericolul pe care corupția îl reprezintă pentru întreaga societate și economie. Cel mai bun punctaj obținut de România a fost în 2016 și 2017, când a obținut 48 de puncte în clasamentul corupției. Cel mai mare punctaj și cea mai mică corupție se înregistrează în continuare în Danemarca, care este și țara celor mai fericiți oameni din lume. Pe locul doi, cu 87 de puncte se situează Finlanda și Noua Zeelandă, urmate de Norvegia, Singapore, Suedia, Elveția, Țările de Jos, Germania și Irlanda. Cu 69 de puncte, Statele Unite ocupă doar locul 24 în acest clasament.

La polul opus, cu cea mai ridicată rată a corupției receptate se situează Somalia (12 puncte), Siria și Sudanul de Sud (13 puncte),Venezuela, Libia, Yemen, Coreea de Nord, Haiti, Guinea Ecuatorială și Burundi, țări care se confruntă cu războaie, războaie civile, dictatură, sisteme democratice instabile și sărăcie cruntă.

Ungaria și Turcia pierd anul acesta în clasament puncte importante, după ce Justiția, Mass Media și Societatea Civilă au fost îngrădite de guvernele celor două țări. Ungaria a obținut 42 de puncte, iar Turcia 36, câte 13 puncte mai puțin față de anul trecut.

Ucraina, cea mai mediatizată țară în ultimul an, se confruntă în continuare cu o corupție alarmantă. Cu 33 de puncte Ucraina se situează pe ultimul loc între țările Europene (locul 116 din cele 180 de țări evaluate). Rusia ocupă locul 137, cu doar 28 de puncte.

Indexul corupției realizat anual de Transparency Internațional este realizat pe baza unui punctaj de la 0 la 100, acordat de experte și experți, precum și oameni de afaceri și persoane cu funcții de conducere din 180 de țări.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri