Câte sărbători legale au angajaţii din România în 2023

În anul 2023 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere.

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 12 pică în timpul săptămânii. Deoarece 3 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală cad în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura doar de 12 zile libere.

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri, relatează ZF.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Zilele libere în anul 2023 sunt:

1 ianuarie şi 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie — Vinerea Mare
16 şi 17 aprilie — Paştele ortodox
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul

România este una dintre cele patru țări din Uniunea Europeană, în care angajații beneficiază de cele mai multe zile libere. Alături de români, locuitorii din Lituania, Slovenia și Finlanda au câte 15 zile libere.

La polul opus, țara cu cele mai puține zile libere legale este Irlanda. Angajații beneficiază de 9 zile libere legale. Iar salariații din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Norvegia beneficiază de câte 11 zile libere legale. Mai mult cu o zi liberă legală au angajații din Danemarca, Estonia, Grecia și Letonia. Cei din Austria, Republica Cehă și Luxemburg au dreptul la 13 zile libere legale. Iar cei care lucrează în companiile din Croația, Malta și Portugalia au câte 14 zile. 

Distribuie informația
Alte știri