Câți turiști au vizitat obiectivele turistice administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor

Peste 34.000 de turiști au vizitat anul trecut cele cinci obiective turistice administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, iar zeci de locatari din Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea au beneficiat de consultare și sprijin în realizarea documentațiilor tehnice pentru reabilitarea fațadelor clădirilor pe care le dețin. Acestea sunt datele comunicate în raportul de activitate a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor pe anul 2021, raport  prezentat azi, 16 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

La conferința de presă au fost prezenți viceprimarul Arina Moș, cea care coordonează activitatea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice, directorul executiv  al fundației, Angela Lupșea și președintele acesteia, Grigore Morar.

Obiectivele turistice – o importantă carte de vizită a orașului nostru

Conferința a fost deschisă de viceprimarul Arina Moș: „Trebuie să încep prin a vă spune că sunt extrem de impresionată de munca colegilor din cadrul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice. Practic, ceea ce trebuie să știm este că numărul mare al turiștilor care ne trec pragul se datorează atât politicii de reabilitare a fațadelor monumentelor istorice, proiect demarat în orașul nostru de mai bine de zece ani, dar și faptului că obiectivele turistice sunt foarte bine manageriate de către Fundația  de Protejare a Monumentelor Istorice. Toate proiectele frumoase prin care Oradea și-a câștigat un loc fruntaș în România și în Europa ne trimit cu gândul la Oradea – capitala Art Nouveau. În spatele tuturor acestor lucruri minunate este o muncă de echipă în care e angrenat un întreg mecanism, ce implică cele mai multe direcții ale Primăriei Oradea. Ce doresc astăzi să scot în evidență este faptul că sustenabilitatea unui proiect, menținerea în timp pe o piață competitivă și atingerea indicatorilor asumați prin contractul de finanțare este cea mai grea parte și reprezintă secretul care aduce plus valoare în comunitate. Astfel, printr-o implementare la standarde înalte, un proiect european își atinge scopul, acesta prinde viață și astfel este redat comunității”.

La rândul său, președintele Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice, Grigore Morar, a mulțumit pentru buna colaborare și sprijinul avut pe tot parcursul anului trecut din partea viceprimarului Arina Moș, a colegilor din consiliul director al fundației, a directorilor din cadrul primăriei și a directorului executiv  Angela Lupșea, colaborare ale cărei rezultate se văd în atingerea tuturor obiectivelor propuse în anul 2021.

Acesta a prezentat direcțiile de acțiune urmate și atinse în anul 2021 printre care se numără: continuarea implementării Programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, executarea lucrărilor de reabilitare și întreținere a monumentelor de for public, gestionarea eficientă a obiectivelor turistice aflate în administrarea fundației, dar și  organizarea de evenimente culturale.  

”Obiectivele turistice sunt o importantă carte de vizită a orașului nostru. De aceea le doresc colegilor din cadrul Fundației multă putere de muncă, să poată dezvolta în continuare proiecte frumoase, proiecte creative. Dar vin și cu o propunere, aceea de a dezvolta și proiecte care să se adreseze categoriilor vulnerabile, persoane cu dizabilități, nevăzători, vârstnici, proiecte educaționale în sfera eparhială. Până la urmă, nu trebuie să uităm că Oradea este orașul tuturor și să ne bucurăm că există o atât de mare deschidere spre viața culturală a orașului nostru”, a completat viceprimarul Arina Moș.

Deviza echipei: Nu avem idei preconcepute: lucrăm, analizăm, citim, pășim în proiecte știind că nu suntem primii ajunși acolo 

„Echipa Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice și-a demonstrat că este posibil în Oradea, să te ghidezi după citatul dat de Elizabeth Diller: Nu avem idei preconcepute: lucrăm, analizăm, citim, pășim în proiecte știind că nu suntem primii ajunși acolo. Aceasta este deviza noastră, așa coordonăm împreună cu consiliul director al fundației și echipa Oradea Heritage toate cele cinci obiective turistice de care vizitatorii noştri se bucură atât de mult”, a spus directorul executiv al  Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupșea.

Aceasta a prezentat apoi detaliat raportul de activitate al fundației, raport structurat pe următoarele capitole: rezultatele Programul multianual  de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea, obiective turistice, magazinele de suveniruri din cadrul obiectivelor și proiectele speciale aflate în pregătire.

Proiecte speciale aflate în pregătire

Așa cum se știe, echipa Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice nu s-a oprit din a-și atinge obiectivele nici în perioada pandemiei, gândind evenimente inedite, unele chiar în premieră, care au adus bucurie tuturor celor care le-au trecut pragul.

„Printre aceste evenimente în aer liber  se numără „Joia la Darvas”. Conceptul a  presupus o întâlnire săptămânală pe timpul verii, unde publicul a fost invitat să socializeze, să împărtășească și să schimbe idei, să vizioneze un film sau să asculte un concert în aer liber. Evenimentul a avut loc in fiecare joi în grădina Casei Darvas-La Roche. Acest lucru ne-a demonstrat că putem să dezvoltăm o comunitate în jurul unui concept, menit să dezvolte cultura despre oraș cu oameni deosebiți. Un spațiu urban ce poate deveni un loc cu bună dispoziție și care trece dincolo de ziduri”, a precizat directorul executiv al  Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupșea.

Cu atât mai mult acum, odată cu scăderea îmbolnăvirilor, se așteaptă o relaxare a măsurilor, care va permite organizarea unor evenimente mult așteptate de public.

Printre proiectele aflate în pregătire se numără:

– Realizarea unor materiale de promovare dedicate persoanelor cu deficienţă de auz – filme în limbaj mimico-gestual, în acest fel vom accesibiliza obiectivele turistice şi pentru alte categorii de vizitatori;

– Încheierea de parteneriat cu OTL în vederea promovării obiectivelor, realizarea de ghidaje şi crearea de campanii pentru fidelizarea persoanelor care circulă cu mijloacele de transport în comun;

– Realizarea de acţiuni educaţionale împreună cu entităţile din sfera socială, eparhială;

– Demararea proiectului privind implicarea seniorilor în activităţile desfăşurate în obiectivele turistice prin încheierea unui acord de parteneriat cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea şi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea;

– Realizarea evenimentelor dedicate aniversării a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I la Alba Iulia, prin editarea albumului de colecţie, vernisarea unei expoziţii în sala mare a Primăriei precum şi alte activităţi culturale;

– Colaborări cu operatori TV pentru realizarea unei emisiuni de nişă în obiectivele turistice;

–  Evenimente cu implicarea diasporei şi a Institutului Cultural Român.

În atașament poate fi vizualizat raportul de activitate al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice pe anul 2021.

Distribuie informația
Alte știri