Ce-ar fi daca… Un nou Palat, de Centenar

Dintr-o bijuterie arhitecturala, cladirea Episcopiei Greco-Catolice, au mai ramas doar fotografiile … Sambata seara, Palatul s-a transformat intr-o torta care, chiar daca nu a produs victime, a zdruncinat sufletele oradenilor indragostiti de orasul lor. Flacarile au durut mai mult decat orice. Au usturat si au produs lacrimi suficiente pentru a stinge incendiul daca cineva ar fi avut inspiratia sa le canalizeze pe furtunul mai mult sau mai putin functional al pompierilor.

Pentru oradeni, cladirea roz cu turle semete nu este un zid rece. E viata, e istorie. E radacina care ii leaga de traditii, liantul care i-a unit acum 100 de ani si a fost chiar adapost pentru Regele Unirii. Am simtit asta, in momentul in care am vazut faclia imensa in Piata Unirii. Au simtit-o miile de spectatori inmarmuriti in centru si zecile de mii care s-au socat in fata televizoarelor sau calculatoarelor.

Un oras plange, dupa incendiul din 25 august, dar nu se resemneaza. Inca inainte ca focul sa fie stins complet, locuitorii sai au anuntat, pe internet si nu numai, o mobilizare de amploare pentru a reface, din scrum, frumusetea Palalatului!

“Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii”, a transmis si Episcopia care isi va directiona atentia în eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, într-o primă fază, iar apoi, în pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia.

Efortul va fi urias, dar, in anul Centenarului, poate fi un bun exemplu de solidaritate locala. Primaria a dat startul unei campanii de strangere de fonduri, artisti, oameni de afaceri si simpli locuitori s-au aratat dornici sa contribuie. Intentiile lor sunt laudabile si emotionante si pot fi argumente pentru un proiect ce pare naiv si imposibil : UN NOU PALAT DE CENTENAR.

De sub flacarile care au mistuit una dintre emblemele sale arhitecturale, in Anul Centenarului, Oradea poate fi mai Unita ca oricand  iar  o tragedie poate fi transformata intr-un puternic  simbol al solidaritatii romanesti.

Pana la 1 Decembrie avem mai putin de 100 de zile!!!

Citeste si Cunoscute personalitati publice din Bihor strang fonduri pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco Catolic

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri