Ce au descoperit arheologii pe traseul viitorului drum dintre Oradea și Autostrada Transilvania

Pe parcursul lunii noiembrie și la începutul lunii decembrie 2021, o echipă de arheologi ai Muzeului Țării Crișurilor, aflată sub coordonarea dr. Călin Ghemiș, a desfășurat cercetări arheologice de diagnostic intruziv pe traseul viitorului drum expres ce va face legătura între Oradea Girația Sântandrei – Autostrada A3 Biharea.

Pe lângă situl arheologic cunoscut de la Sântion Cânepiște/Kenderföld, au mai fost identificate alte nouă situri inedite: trei aparțin Epocii Neolitice, două Epocii Bronzului mijlociu și târziu, alte două Epocii Romane în Barbaricum (secolele III-IV p. Chr.), iar restul siturilor aparțin Evului Mediu (sec. XIII-XVII p. Chr.). Dintre acestea se remarcă o așezare multistratificată aparținând perioadei mijlocii a Epocii Bronzului, descoperită lângă Biharea, unde cercetările arheologice preventive au scos la iveală și un schelet uman, care probabil aparținea necropolei aferente așezării. Într-o etapă viitoare acest sit va fi cercetat prin mijloace interdisciplinare de investigație arheologică. 

După această etapă de identificare a potențialului arheologic, în prima parte a anului viitor toate aceste situri vor fi investigate în vederea eliberării terenului de sarcină arheologică pe aliniamentul viitorului drum de legătură.

Este de remarcat că aceste lucrări de infrastructură reușesc să aducă la lumină situri și vestigii arheologice în zone în care până acum nu exista nici o informație.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri