Ce este oțelul inoxidabil și de ce să-l folosești?

Oțelul inoxidabil este un aliaj, ceea ce înseamnă că este format din diferite elemente. După cum sugerează și numele, este un tip de material care nu se corodează. Oțelul inoxidabil este un metal care conține crom, precum și impurități chimice precum azotul și nichelul, care asigură o bună plasticitate și duritate materialului.

Care este unicitatea cromului? Este în reacțiile sale cu oxigenul. În prezența oxigenului, pe suprafața unui produs din oțel inoxidabil se formează un strat subțire de oxid de crom insolubil. Această peliculă de oxid creează „super-abilitate” oțelurilor bobine laminate la cald de a rezista la coroziune chiar și în medii foarte agresive la temperaturi ridicate. Stratul de oxid face ca aliajul inoxidabil să fie în esență inert, adică împiedică elementele aliajului să reacționeze chimic cu mediul, inclusiv oxidarea. Există o mulțime de tipuri de oțel inoxidabil, dar acestea pot fi grupate în patru principale:

Oțel inoxidabil cu structură internă austenitică

Aceasta este una dintre modificările fierului cu un grad ridicat de aliere. Are o rețea cristalină centrată pe față. Își păstrează cu ușurință structura chiar și la temperaturi foarte scăzute. Este rezistent atât la temperaturi ridicate, cât și la sarcini grele.

Oțel inoxidabil cu structură internă feritică

Oțelurile inoxidabile feritice moderne se remarcă prin rezistența la coroziune. Acestea rămân de înaltă calitate și, în multe privințe, nu sunt inferioare omologilor lor din crom-nichel. Există mai multe medii în care acest tip de oțel este superior analogilor și prezintă o rezistență mai bună.

Structură din oțel duplex

Oțelul duplex este considerat cel mai bun din întreaga lume. Ce caracteristici are? În primul rând, rezistența ridicată a acestui material permite reducerea greutății finale a oricărui produs. În al doilea rând, este renumit pentru rezistența sa imensă la coroziune. Acest lucru este vizibil mai ales atunci când se ia în considerare rezistența la fisurarea prin coroziune sub tensiune. Este folosit des în diferite structuri metalice.

Oțeluri inoxidabile cu întărire prin precipitații

Aceste oțeluri sunt numite și oțeluri inoxidabile de înaltă rezistență. Oțelurile inoxidabile întărite prin dispersie conțin aluminiu, niobiu sau tantal.

Oțelul inoxidabil are multe beneficii. În primul rând, acest material este foarte puternic, rezistent la uzură, bine format, non-coroziv și îndeplinește standardele de mediu și este potrivit pentru diferite obiecte din productie inox. Perioada de funcționare a produselor din oțel inoxidabil poate ajunge la 50 de ani. În această perioadă destul de lungă, oțelul aproape că nu își pierde proprietățile originale. În plus, materialul nu necesită îngrijire suplimentară și vopsire periodică.

Distribuie informația
Alte știri