„Ce înseamnă un «război corect»?”, workshop la Facultatea de Științe Socio Umane de la Oradea

Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu, de la Departamentul de Sociologie, Asistență Socială, al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a fost, joi, 25 mai 2023, gazda workshop-ului intitulat: „Ce înseamnă un «război corect»?”

În acest cadru, prof. dr. habil. Magdalena Żemojtel-Piotrowska, de la Universitatea „Cardinal Stefan Wyszynski”, din Varșovia, Polonia, Institutul de Psihologie, coordonator al Laboratorului de Psihologie Interculturală, a prezentat „O perspectivă teoretică și metodologică din studiile interculturale”, asupra conflictelor armate.

„Ne-am bucurat să facilităm acest dialog intercultural despre conceptul de «război corect», explorând diversele aspecte teoretice și metodologice. A fost și un exercițiu reușit de dezbatere în privința strategiilor de realizare a studiilor comparative din domeniul psihosociologiei”, spune universitarul orădean. Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu a mai adăugat că în cadrul  workshop-ului au fost prezentate informații despre istoria conceptului, definiții și perspective din diverse discipline, precum relațiile internaționale, filosofia politică și psihologia politică. „Una dintre concluziile importante ale dezbaterii a fost că acceptarea războiului este un fenomen complex, puternic influențat de context. Ideea de a evalua acceptarea războiului printr-un singur item este limitată și nu reflectă în mod adecvat complexitatea acestei teme. De asemenea, s-a constatat că experiența războiului poate afecta structura credințelor legate de război, ducând la o polarizare mai mare între perspectivele referitoare la războaiele între state, războaiele interne și democrațiile pașnice. Dezbaterea a evidențiat, de asemenea, provocările metodologice și conceptuale în studiile interculturale, precum echivalența conceptelor, traducerea corectă a întrebărilor și diferențele în prezentarea de sine. În concluzie, s-a subliniat complexitatea și importanța înțelegerii perspectivelor culturale asupra războiului și necesitatea colaborării în echipe de cercetare pentru a aborda această temă dificilă și multidimensională”, spune prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu.

Dezbaterea academică, desfășurată în format online, a fost parte a Conferinței Internaționale a Studenților în Științele Sociale – Probleme actuale în cercetarea socială, organizată de Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Școala Doctorală de Sociologie și Departamentul de Sociologie și Asistență Socială. La discuții a luat parte și senatorul Adrian Hatos, prof. univ. dr. al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.

Distribuie informația
Alte știri