Ce se va întâmpla dacă toate contribuțiile vor trece la angajat. Exemplu de calcul

Nimeni nu pierde, afirmă guvernanţii, dacă toate contribuţiile vor trece la angajat. Calculele arată însă că vor creşte cheltuielile pentru patroni sau vor scădea salariile nete ale angajaţilor, dacă impozitul pe venit rămâne ca acum.

“Acum, ca să dea un salariu de 1000 de lei, o firma plăteşte un brut de 1425 şi contribuţii de peste 300 de lei în plus. Ce vor să facă guvernanţii? Să unească aceste contribuţii, care împreună fac 39,23% din brut, şi să le pună angajatului, care va vira 35% din acest brut. Numai că oricine ştie ceva aritmetică vede că 39,25% din 1425 este mai mic decât 35% dintr-o suma mai mare, 1831 în cazul nostru. Aşa că angajatorul care alege să păstreze banii pe care-i ia omul neatinşi trebuie să pună de la el 80 de lei, sau dacă nu vrea asta, angajatul va pleca acasă lunar cu 920 de lei, în loc de 1000 ca acum” se arata in calculul prezentat de stirileprotv.ro.

În plus, obligarea firmelor private să crească salariul brut al angajaţilor este neconstituţională. Există şi un scenariu în care nici angajatorul nu pierde şi nici salariatul, dar acela este doar o promisiune electorală – şi anume reducerea cotei unice de la 16 la 10%. Nu este însă niciun proiect de lege până acum care să prevadă aşa ceva.

Foto:stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri