Ce-și dorește de la Moş Nicolae Mihai Şora, filozoful care și-a petrecut copilăria lângă Beiuș

Scriitorul și filozoful Mihai Şora îşi doreşte ca Moş Nicolae să îi aducă în acest an, pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, aprobarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”.

„Dragi prieteni, pe scurt, ce-mi doresc de Moş Nicolae: fără penali în funcţii publice, fără imunitate pentru parlamentari, fără funcţii publice pe viaţă, fără pensii speciale, fără pensionare la 45 de ani pentru poliţişti, magistraţi şi alţi rotofei bugetari. Şi, desigur, doar 300 de parlamentari în acel căsoi”, a scris Şora, miercuri, pe Facebook.

Mihail Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, Ianova, Comitatul Timiș, Austro-Ungaria, ca fiu de preot ortodox originar din satul bihorean Feneriș, locul in care filosoful si-a petrecut toate vacantele de vara si uneori si pe cele de Pasti, pana la varsta de 15 ani.

„Singura taranime pe care o cunosc de la vatra e cea din partea apuseana a tarii, inclusiv cea din Bihor (tatal meu se trage din depresiunea Beiusului, situata intre Muntii Codrului si Apusenii propriu-zisi)”, spunea filozoful care, a vizitat în urmă cu 2 ani locurile copilariei de langa Beius iar apoi a postat pe Facebook cateva amintiri insotite de o fotografie din cimitirul satului.

„Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași. Bunicii nu se mai cațără în copaci, ci își duc scăunelul la subțioară, urcând coasta-boacii lor până pe culmea de unde pot privi – încrezători, dar nu mai puțin îngrijorați – spre zarea surpată și tulbure a țării.”

Distribuie informația
Alte știri