Ce soluții propune ALDE Bihor pentru a depăși corona-criza economică

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că după 15 mai e posibil să nu se mai prelungească starea de urgenţă şi, totodată, să se ridice partial restricţiile de circulaţie. Nu a spus, însă, nimic, despre problemele serioase generate de actuala situaţie atenționează ALDE Bihor, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, corona-criza a paralizat economia, aruncând lumea într-o recesiune pe care nici cei mai negativişti specialişti nu o anticipau. Evident, în contextul dat, această criză era inevitabilă. Însă nu înseamnă “sfârşitul lumii”, căci aceste manifestări sunt ciclice şi duc la o recalibrare a resurselor și consumului. Dar depinde cine şi cum le gestionează pentru că situaţia e una complicată căci recesiunea a venit la pachet şi cu numeroase probleme sociale, dând peste cap totodată şi bugetele administraţiilor locale.

Consider, deci, că Guvernul trebuia să gândească şi chiar să emane acte normative cu pachete complexe de măsuri care să susţină antreprenori, administraţii locale, angajaţi, pensionari deopotrivă. În ceea ce priveşte administraţiile locale şi judeţene, bugetele nu pot acoperi realizarea unor investiţii mari. Prin urmare, consider că este important ca Guvernul să le sprijine, prin menţinerea şi finanţarea programelor de tip guvernamental, cum este, de pildă, PNDL, sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală, chiar prin accesarea de fonduri europene necesare decontării ulterioare a cheltuielilor. Ciprian Blejan

Președintele ALDE Bihor mai solicită Guvernului să elaboreze proiecte pentru obţinerea unor fonduri europene (ex: POR, POIM, AFIR, AFM), cu informarea şi consultarea UAT-urilor respectiv a instituţiilor publice, pentru identificarea cu exactitate a obiectivelor de investiții care pot fi finanțate prin programele europene.

Este importantă şi continuarea investiţiilor prin Compania Naţională de Investitii, pentru a finaliza lucrările începute: (Ex: Sala Polivalentă din Oradea, Drumul Expres sau viitorul Stadion Municipal)

Ca tânăr antreprenor, consider că la fel de importantă este susţinerea mediului economic, prin facilizarea resurselor pentru IMM-uri şi firme cu capital românesc, care de multe ori nu au puterea financiară să ducă o lucrare medie sau mai mare până la capăt.

Soluţiile? În cazul agenţilor economici care au în derulare contracte publice, de exemplu, soluţia este decontarea cât mai rapidă a lucrărilor, pentru a putea respecta graficul de execuție și menținerea resurselor propria ale societății pentru continuarea în bune condiții a investițiilor.

Unele unităţi bancare acordă linii de credit pentru finanţarea punctuală a unor contracte de execuţie încheiate între firme private însă, culmea, nu au încredere să acorde credite în baza unor contracte încheiate între agenţi economici şi stat. Asta tocmai pentru că plata lucrărilor se derulează greoi din pricina birocraţiei excesive, termenele de decontare fiind depăsite cu mult, acest fapt generând probleme şi în acoperirea liniilor de credit. De aceea, ar fi important ca statul, prin Fondul Naţional de Garantare, să garanteze cu contractele publice creditele accesate de companii care au nevoie de un flux de numerar pentru finanţarea lucrărilor.

Altmiteri, recesiunea riscă să lase şantierele goale, a concluzionat Blejan

Distribuie informația
Alte știri