Ce venituri cresc automat de la 1 martie şi cu cât

Veniturile multor români se vor majora de la 1 martie. Indicatorul social de referință (ISR), în funcție de care sunt calculate anumite ajutoare de la stat, va fi majorat la această dată, iar automat vor crește și aceste ajutoare, potrivit AvocatNet.ro.

O lege promulgată anul trecut stabilește că ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Dacă rata inflației are valoare negativă, valoarea indicatorului rămâne nemodificată.

În acest an, la data de 1 martie, toate veniturile care se raportează la indicele social de referinţă vor fi indexate cu 5,1%, rata inflaţiei anunţată de INS pe anul trecut.   Astfel, de la 1 martie vor creşte cu 5,1% indemnizaţiile pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, venitul minim garantat, alocaţiile pentru copii, etc. Tot de la 1 martie vor creşte şi ajutorul de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat.

În prezent, ISR are valoarea de 500 de lei, acelaşi nivel din 2008, ceea ce înseamnă că va ajunge la 525,5 lei de la 1 martie 2022.

Distribuie informația
Alte știri