Cea mai mare cantitate de munitie descoperita in ultimii 20 de ani in Bihor

Pompierii militari bihoreni au desfăşurat timp de trei zile o operaţiune complexă de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperind, identificând şi ridicând 92 de muniţii şi elemente de muniţie din curtea unei locuinţe din localitatea Biharia.

Primul apel care sesiza descoperirea unei muniţii în curtea unei case din Biharia a fost primit pe numărul unic 112, în data de 28 noiembrie 2016. La adresa indicată a fost mobilizat echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, care a identificat un proiectil de artilerie de calibru 67 de milimetri, pe care l-a ridicat şi depozitat în condiţii de siguranţă.
În data de 29 noiembrie 2016, în jurul orei 15.30, cetăţeanul care a continuat efectuarea unor săpături în curtea casei a descoperit o altă muniţie, solicitând, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, intervenţia specialiştilor pirotehnicieni. Pompierii militari mobilizaţi la faţa locului au asanat teritoriul şi au descoperit 11 proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri şi 3 elemente de muniţie. Operaţiunea a fost reluată miercuri, 30 noiembrie 2016, când echipajul pirotehnic al inspectoratului a asanat o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, descoperind 74 de proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri, 1 proiectil de calibru 152 de milimetri şi 2 elemente de muniţie.

Cele 92 de muniţii şi elemente de muniţie au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Distribuie informația
Alte știri