„Ceasul Bun”, prima aplicaţie din România pentru raportarea abuzurilor de către persoanele instituţionalizate

Foto: crj.ro

A fost creata prima aplicaţie din România care le permite persoanelor instituţionalizate să raporteze abuzurile. „Ceasul Bun” este destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale, închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie. Este este concepută și adaptată ținându-se cont de o gamă largă de dizabilităţi.

Aplicaţia permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau al altei persoane. Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante.

Soluţia digitală are integrate funcţii precum speech-to-text, care transformă vocea utilizatorului în text, screenreading – citirea ecranului pentru persoanele cu deficienţe de vedere, iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie, de exemplu.

Aplicaţia include şi o zonă de resurse educative, unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.

Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului „AdaptJust – justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei, care poate fi descărcată gratuit din AppStore sau PlayStore.

Distribuie informația
Alte știri