Cel mai mare ghețar subteran din România, aflat în măruntaiele Apusenilor, se topește în ritm accelerat

Foto: cunoastelumea.ro

Peștera Scărișoara din Apuseni a fost declarată monument al naturii, în 1938. Se află la o altitudine de 1165 m, și are o lungime de peste 700 m și o diferența de nivel de 105 m, iar vizitarea ei se face doar cu ghid.

Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit de gheaţă fosil format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Acesta are grosimi variind între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar.

Cel mai mare ghețar subteran din România și unul dintre cei mai mari din lume, „se topește accelerat în ultimii ani”, susține cercetătorul Aurel Perșoiu de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca. 

„Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puțin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani”, a explicat cercetătorul, pentru Euronews România.

Aurel Perșoiu a mai precizat faptul Ghețarul de la Scărișoara este înconjurat de roci, deci dacă are loc o topire nu se poate prăbuși.

„Se poate întâmpla ca într-un singur an să pierdem 20-25 de cm de gheață la suprafață. În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetrii. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani.

Povești locale susțin că Scărișoara a fost locuit de un dragon vechi, cunoscut de localnici ca Șolomăț. La fiecare An Nou, în Ajun, o fecioară era răpită de dragon și ascunsă în palatul său de gheață din interiorul peșterii.

O altă credință populară spune că în spatele formațiunii numite “La Brazi”, au existat două bazine de apă cu puteri miraculoase; oricine a îngenuncheat în fața lor și și-a pus o dorință, aceasta i se îndeplinea după ce persoana lua o gură de apă și atâta timp cât dorința rămânea secretă.

Surse: cunoastelumea.ro, alba24.ro si oradeaindirect.ro

Alte știri