Cel mai popular sfânt, Nicolae, celebrat pe 6 decembrie. La mulţi ani, celor care îşi sărbătoresc onomastica

Creştinii îl sărbătoresc, azi, pe Sfântul Nicolae, unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, păstrând şi rolul de Moş pentru copii. Numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”.

S-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. La moartea ambilor părinţi, Nicolae a moştenit întreaga avere şi a hotărât să o folosească pentru a ajuta cât mai mulţi oameni nevoiaşi şi a devenit astfel cunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semenii săi, şi în special pentru copii. De ziua lui Nicolae se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice, se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru ca acestea să înflorească până la Anul Nou.

Peste 800.000 de români, dintre care peste 530.000 de bărbaţi şi aproape 300.000 de femei, îşi serbează, azi, onomastica de Sfântul Nicolae.

Distribuie informația
Alte știri