Cel mai titrat șahist român din istorie, prezent la Memorialul „Cartiș Dan A. Mihai”, cel mai puternic turneu de șah rapid din ţară. Vezi rezultatele

La Oradea a debutat duminică, 18 septembrie, ora 10, Memorialul Cartiș Dan A. Mihai, ajuns la ediția a VI-a. E cel mai puternic turneu de șah rapid organizat vreodată în urbea de malurile Crișului Repede. Primarul municipiului, Florin Birta a efectuat prima mutare simbolică a competiţiei la care participă 99 de jucători, mulți de top mondial, din Germania, Ungaria, Moldova, Franța, Ucraina și nu în ultimul rând din România.

Printre șahistii de renume, se numără marele maestru Dieter Nisipeanu, 2636 puncte elo, component de bază în echipa Olimpică a Germaniei, considerat cel mai titrat jucător român din istorie. El a venit la Oradea direct de la Grand Prix-ul de Șah din Dubai.

Tot la Oradea au mai ajuns alți mari maeștri din Ungaria: Balog Imre, 2618 puncte elo și Czebe Attila, 2428 puncte elo.

Prezent e și câștigătorul Memorialului „Carțiș” din 2021, maestrul internaţional Mihnea Costachi.

Dintre orădenii participanţi, cel mai titrat jucător este maestrul FIDE Alexandru Stanciu, 2360 puncte elo, legitimat la LPS Satu-Mare.

Cel mai tânăr participant al Memorialului Carțiș 2022 de la Oradea este Iosif Pehovai de doar 7 ani. Locuiește în Arad, legitimat fiind la AS „Șahistul Pecica”. Iosif este un copil care iubește mult de tot acest sport al minții și cu siguranță vom mai auzi de el.

Pe parcursul zilei se joacă 9 runde, în sistem elveţian: 12 minute + 5 secunde/mutare/jucător. Primele patru locuri se vor decide în “Finala Super 4”.

În premieră, pe primele 10 mese se asigura transmisie live pe chess.com, chess24.com și pe site-ul federației de specialitate.

Turneul are un buget impresionant de 20 de mii de lei, ceea ce rar se întâmplă în Europa, la o competiție de șah rapid cu o durată de doar o zi. Și asta grație sponsorilor Norelectric, Qbizz și Electrofor Oradea !

Dan Carţiş a înființat acest turneu în memoria tatălui său care a fost vicecampion mondial la şah prin corespondenţă, dar în primul rând un inginer de top și un Om de de o probitate morală desăvârșită. Evenimentul reprezintă însă de asemenea o șansă extraordinară pentru pasionații sportului minții din Oradea și din împrejurimi de a-și „măsura forțele” cu unii dintre sportivii de înaltă performanță ai Europei, un motiv în plus pentru a susține și promova tot mai mult, în fiecare an, această competiție.

In urma turneului final disputat  au fost doua semifinale

GM Nisipeanu Dieter – GM Czebe Attila––-castigator Dieter Nisipeanu

IM Grunberg Mihai – GM Balog Imre     –––castigator Balog Imre

FINALA mare : 

GM Nisipeanu Dieter – GM Balog Imre   –– castigator Dieter Nisipeanu

FINALA mica :

IM Grunberg Mihai – GM Czebe Attila ––castigator Grunberg Mihai

1. gm Dieter Nisipeanu

2.gm Czebe Attila

3. im Grunberg Mihai

4.gm Balog Imre

5. fm Stoleriu George

6. fm Stanciu Alex

7. im Manea Alex

8. gm Nevednichy Vladislav

9. im Costachi Mihnea

10.fm Ileana George

au mai fost premiati toti jucatorii pina la locul X inclusiv

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri