Cel mai vârstnic suveran în viaţă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani

Foto: newsweek.com

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de Palatul Buckingham. Regina împlinise 96 de ani la 21 aprilie, iar în februarie 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. A fost primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, iar ceremoniile dedicate acestui eveniment au avut loc în iunie.

”Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat, preluat de Reuter, un anunţ primit cu mare emoţie în Marea Britanie, unde Elisabeta a II-a era foarte populară.

Problemele de sănătate şi de mobilitate ale Reginei semnalate încă de la începutul anului au generat îngrijorări legate de retragerea ei din viaţa publică.

Regina Elisabeta a II-a lasă în urmă patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți.  Prințul Charles, prințul de Wales, este cel mai mare și moștenitorul tronului. Este căsătorit cu Camilla, ducesa de Cornwall.

Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în data de 6 februarie 1952. Tatăl ei, Regele George al VI-lea, murise din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de 56 de ani.

Devenită cel mai vârstnic suveran în viaţă, Elisabeta este locul al doilea în clasamentul celor mai lungi domnii ale unor monarhi ai unor state suverane, fiind devansată de Regele francez Louis al XIV-lea, care a murit în 1715 după o domnie de 72 de ani.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri