Cele mai recente date despre răspândirea noului coronavirus în China şi în afara ei

Foto: skynews.com

Un focar de coronavirus care a debutat în oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, a provocat până în prezent decesul a 41 de persoane şi a infectat peste 1.300, relatează sâmbătă Reuters, potrivit agerpres.ro.

Virusul a declanşat alarma la nivel internaţional deoarece este încă prea devreme pentru a se şti cât de periculos este şi cât de uşor se poate răspândi în rândul populaţiei umane. Şi, pentru că este o tulpină nouă, oamenii nu au dezvoltat încă imunitate la acest virus.

Până la data de 24 ianuarie au fost confirmate 1.287 de cazuri şi 41 de decese în China, conform Comisiei Naţionale de Sănătate. Se crede că tulpina necunoscută anterior a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan.

Thailanda a raportat cinci cazuri, Australia patru, Singapore, Franţa, Japonia şi Taiwan câte trei, Vietnam, Coreea de Sud şi Statele Unite câte două şi un caz a fost consemnat în Nepal.

 Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie). China a anunţat că virusul suferă mutaţii şi poate fi transmis prin contact uman. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni preexistente.

Aeroporturile din întreaga lume au intensificat măsurile de screening.  Unii experţi consideră că acest virus nu este la fel de periculos ca focarele de Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), din 2002-2003 – care a ucis aproape 800 de persoane – şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a provocat decesul a peste 700 de persoane din 2012.

Alte știri