Cele mai valoroase eseuri, avand drept motto: „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”, ajung intr-o “capsula a timpului”

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, împreună cu revista de cultură „Familia” din Oradea organizează un concurs şcolar judeţean. Si asta cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” în revista „Familia” (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867).

Pana la data de 15 mai, liceenii interesați trebuie să realizeze un eseu de maximum 2 pagini, redactate cu font Times New Roman, caracter 12, la un rând şi jumătate. Scopul concursului este cel de desăvârşire a cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu revista „Familia” și cu Iosif Vulcan.

Premiile se vor decerna în luna iunie cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 152 de ani de la fondarea revistei „Familia” de Iosif Vulcan (17 iunie 1865, la Pesta) şi a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului (15 iunie 1889). Eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista „Familia” dar vor fi si inscripţionate pe mai multe tipuri de suport (de hârtie, electronic, etc.) şi vor fi depuse într-o „capsulă a timpului” care, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, va fi plasată la fundaţia unui monument de for public din Oradea (cel mai probabil în soclul statuii lui Mihai Eminescu), cu interdicţia de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi când, după 33 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora și nu numai, vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului vor corespunde idealurilor lor din anul 2017.

Distribuie informația
Alte știri