Celebrul lac cu pâlnie din Bihor va fi decolmatat

Lacul de acumulare Vida din Luncasprie, comuna Dobrești, este puternic colmatat și necesită intervenții de reconstrucție ecologică. Depunerile masive de pietre, nămol și resturi vegetale au redus semnificativ volumul de apă și capacitatea de stocare a lacului.

În cadrul licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor de decolmatare au fost depuse 5 oferte de către următoarele firme: (1) Inrotur, (2) asociere Dumexim (leader), Rono Aqua și Repcon, (3) asociere Romwaclean Construct, Madlev Cons și 4C Project Consulting, (4) SC Global Industrial SRL, Ertugu Neoconstruct și CML.RO SRL și (5) Vest Build SRL și Infra Expert AD. Urmează evaluarea financiară și tehnică a ofertelor și desemnarea unui câștigător.

Prin decolmatarea Lacului Vida urmărim punerea în siguranță a lacului, având în vedere că în prezent este colmatat în proporție de 80%, asigurarea unui habitat corespunzător pentru viețuitoarele din zonă și valorificarea potențialului turistic prin creșterea suprafeței luciului de apă și amenajarea unei zone de agrement în jurul lacului. În plus, pe marginea pârâului care alimentează Lacul Vida, este în curs de realizare un camping pentru a oferi condiții pentru un turism civilizat. În felul acesta sprijinim dezvoltarea turistică și economică a zonei”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Valoarea totală estimată a investiției este de 12.786.871,61 lei, fără TVA, iar termenul de realizare a fost stabilit la 8 luni (2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție).

Zona de camping a ajuns la un stadiu de realizare de 40%. Se amenajează o clădire principală cu dușuri, toalete și o sală multifuncțională și 4 foișoare. Construcțiile sunt din lemn.

Investiția face parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, Cod SMIS – 152284, realizat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri