Centenar Toma Arnăuţoiu: Cântecul memoriei. Eveniment la Oradea

Împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Toma Arnăuţoiu  (1921-1959), liderul Grupului de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara, va fi marcată, anul acesta, printr-o serie de evenimente care vor avea loc în opt oraşe ale ţării.

Toma Arnăuţoiu a fost ofiţer de cavalerie şi a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de Vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deşi decorat pentru faptele sale pe front, pe criterii politice, a fost trecut în rezervă în 1947. Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistenţă de la Nucşoara, care a acţionat în sudul Munţilor Făgăraş. A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supravieţuitori ai grupului, condamnat la moarte şi executat, împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnaţi, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava. 

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Fundaţia Culturală Memoria şi Muzeul Ororilor Comunismului în România propun o amplă acţiune educativ-culturală itinerantă, dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea liderului grupului de rezistenţă anticomunistă.

În Oradea, evenimentul va avea loc în data de 12 mai, de la ora 17.00, în Cetatea Oradea, Corp E, etaj 1, intrarea fiind liberă.

Partenerii locali ai evenimentului sunt Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal şi Asociaţia Cei 40 de Mucenici Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România își propun să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderul Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (jud. Argeș), cu ocazia centenarului nașterii sale. Evenimentul va cuprinde: un spectacol de proză și poezie din literatură de detenție și muzică, intitulat Cântecul Memoriei (Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu – vioară și Cristina Chirvasie – recitator), cu o durată de 30 minute; filmul Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă (r. Cristina Chirvasie, 2021) – 35 min şi discuţii cu publicul.

Proiectul, demarat în anul 2021, are un caracter educațional și se adresează tuturor celor interesați de istoria recentă şi de istoria comunismului în România, indiferent de vârstă. În anul 2022 evenimentul va fi itinerat în următoarele oraşe: Pitești, Drobeta-Turnu Severin, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Făgăraș, Braşov şi Bucureşti.

Distribuie informația
Alte știri