Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Telechiu (1922-2022). Video

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Biserica Ortodoxă Telechiu și Primăria Comunei Țețchea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, vor marca, pe 29 iunie 2022, 100 de ani de la sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Telechiu, comuna Țețchea, județul Bihor.

Cu acest prilej, în foișorul din curtea bisericii, va fi inaugurată și expoziția Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Telechiu (1922-2022). Curatorul expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a surprins în panourile informative câteva aspecte legate de istoricul construirii locașului de cult.

Biserica Ortodoxă din Telechiu a fost ridicată prin „ofranda, zelul și evlavia creștinească” a ofițerilor și soldaților din Regimentul 2 Vânători „Regina Elisabeta”, sub comanda colonelului Victor Iacobini. Este vorba de aceeași unitate militară la cârma căreia s-a aflat, vremelnic, și generalul Traian Moșoiu. Târnosirea bisericii a avut loc pe 29 iunie 1922, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în prezența Episcopului Ortodox de Oradea, Roman Ciorogariu și a Episcopului Ortodox de Cluj, Nicolae Ivan. 

Biserica adăpostește un impresionant candelabru ornamentat cu gloanțele soldaților, o adevărată capodoperă. Aproximativ 20 de gloanțe stau mărturie sacrificiului soldaților români pentru eliberarea pământului strămoșesc. Candelabrul poartă următoarea inscripție: „LUCRAT DE SERGENTUL STOICA NICOLAE • REGIMENTUL 2 VÂNĂTORI „RE” ANUL 1921”.

Distribuie informația
Alte știri