Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Universitatea din Oradea

În data de 29 noiembrie, Universitatea din Oradea a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, prin evenimentul intitulat „Universitatea cinstește Centenarul Marii Uniri”.

Momentul omagial, organizată de Facultatea de Arte, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Facultatea de Litere și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman”, a reunit cadre didactice, studenți și angajați ai universității.

În deschidere, Corul Facultății de Arte, condus de dirijoarea lectorul univ. dr. Carmen Rus, a interpretat imnul național „Deșteaptă-te române!” și „Gaudeamus Igitur”, după care personalități importante din conducerea Universității, precum Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Sorin Curilă, Președintele Senatului, Ioan Horga, decanul Facultății IRISPSC, și istoricul Gabriel Moisa, profesor universitar la Facultatea IRISPSC, și-au transmis gândurile legate de Centenar şi au urat tuturor un călduros „La mulți ani!”, cu prijelui acestei sărbători semnificative pentru români.

După cum a precizat Sorin Curilă, „anul 1918 marchează un moment deosebit de important în istoria românilor”, astfel, „în prezent, evocăm lupta și sacrificiul eroilor”, îi sărbătorim pe înaintașii noștri în acest ceas de sărbătoare, iar Constantin Bungău a atras atenția asupra faptului că, așa cum sugerează și sloganul Centenarului, trebuie să „Sărbătorim împreună!”

Datorită organizatorilor, festivitatea s-a bucurat și de câteva momente artistice spectaculoase. În acest sens, Corul Facultății de Arte a interpretat trei melodii („Răsunet de la Crișana”, „Doina”, „Suita”), Anastasia Zelenco, studentă în anul III, la Facultatea de Litere, a recitat „Câmpul libertății”, de Ștefan Octavian Iosif, Andreea Beatrix Pantiloi, studentă în anul II, la Facultatea de Litere, a recitat „Alba-Iulia”, de George Țărnea, Ansamblul folcloric al Facultății de Arte a interpretat câteva cântece populare românești, iar Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, în conducerea lui Mihai Brie, au oferit celor prezenți un concert de colinde.

Evenimentul „Universitatea cinstește Centenarul Marii Uniri” s-a încheiat prin interpretarea tuturor formațiilor artistice prezente a melodiei „La mulți ani!”, cântecul fiind urmat de aplauzele călduroase ale audienței.

Szatmari Evelin, Jurnalism, An III

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri