Centru european pentru formare profesională în Episcopia

Centrul indoor și outdoor din Episcopia este doar unul din cele șase ce urmează să fie create pentru formare, specializare și suport în industria turistică, ospitalitate, cultură și arii protejate, din județele Bihor și Hajdú-Bihar, proiect transfrontalier estimat la  2.218.106 euro.

Lucrările de execuție la Centrul de formare din Episcopia au fost recepţionate luni, 13 iulie. S-au ridicat la circa 1,5 milioane de lei, incluzând și dotarea cu mobilier. Cu acești bani s-a reabilitat și restaurat o clădire, s-au creat săli de curs și ateliere de practică, s-a reabilitat turnul bisericii, s-au realizat amenajări peisagistice.

Prin cursurile de somelier (20 locuri), peisagist-floricultor (10 locuri), ghid turistic (55 locuri), țesător manual (10 locuri) se va da șansa celor interesați să îmbine trecutul și viitorul în prezent. „Aceasta este și trebuie să fie adevărata putere a comunității”, spune Szigeti Ferenc, preotul reformat.

Printre partenerii locali ai AMD la crearea și dezvoltarea rețelei transfrontaliere turistice și meșteșugărești sunt Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia Reformată Epsicopia Bihor și Parohia Ortodoxă-Ioșia Nord.

„1020 de persoane vor avea mai multe șanse să își găsească locuri de muncă, odată ce vor absolvi cursurile de formare în cadrul celor 6 centre. Se vor organiza târguri de promovare a produselor meșteșugărești precum și a locurilor de muncă, va exista o colaborare transfrontalieră în vederea creșterii activității destinațiilor turistice din Bihor”, a spus Szabó József, administratorul public al județului.

Distribuie informația
Alte știri