Ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu, la Oradea

Duminică, 23 iunie 2024, începând cu ora 10:00, va avea loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu.

Evenimentul se va desfășura la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian, municipiul Oradea, după următorul program:

10:00-10:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

10:02-10:05 – Intonarea Imnului național al României

10:05-10:20 – Oficierea serviciului religios

10:20-10:40 – Alocuțiuni ale personalităților prezente

10:40-10:55 – Depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu din                 Parcul Traian

10:55-11:00 – Defilarea detașamentului de onoare

         Comemorăm un erou național, un simbol al luptei pentru libertate și dreptate în istoria noastră – Avram Iancu. Crăișorul munților a trăit într-o perioadă dificilă, când poporul român se confrunta cu mari presiuni și amenințări. Cu toate acestea, el a reușit să depășească aceste provocări, devenind un simbol al curajului, determinării și devotamentului pentru cauza națională.

Lupta lui Avram Iancu a fost pentru drepturile și autonomia românilor din Transilvania într-un context politic și social extrem de complicat. În acea vreme, puterile străine aveau o influență puternică asupra teritoriului nostru, iar drepturile și identitatea românilor erau în pericol. Avram Iancu nu s-a lăsat descurajat și a înțeles că pentru a-și apăra poporul și cultura, trebuia să se ridice împotriva opresiunii și să-i mobilizeze pe cei care aveau aceleași idealuri.

El a fost liderul Revoluției din 1848 în Munții Apuseni și a coordonat numeroase acțiuni de rezistență împotriva ocupației străine. Avram Iancu a reușit să unească românii din Transilvania într-un front comun, creând o mișcare de rezistență puternică și bine organizată. În ciuda dificultăților, Avram Iancu a fost o sursă de inspirație pentru mulți, un lider vizionar și dedicat cauzei.

Dar Avram Iancu nu a fost doar un lider militar, ci și un promotor al educației și culturii românești. El a înțeles că educația este cea mai puternică armă pentru eliberarea minților și consolidarea identității naționale. Credința sa aproape biblică în bunul simț și în rațiunea oamenilor de rând, precum și inspirația pe care o trăgea din moștenirea romană a românilor, reflectau viziunea sa.

„Crăișorul munților” a murit pe 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu onoruri naționale pe 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri