Certificatele persoanelor cu handicap ireversibil devin permanente

Foto: pixabay.com

Deputații au adoptat marți,24 octombrie, un proiect de lege care scutește persoanele cu handicap să se prezinte la evaluările periodice ale comisiei de specialitate pentru a li se prelungi termenul certificatului. Astfel documentul, certificatul va deveni unul permanent pentru persoanele cu handicap ireversibil.

Proiectul de lege reglementează obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice.

De altfel, autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii USR și a fost adoptat de Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz. Legea merge la promulgare.

Primești pe whatsapp cele mai importante știri din Oradea și Bihor.  ABONEAZĂ-TE AICI, apoi apasă butonul URMĂREȘTE în aplicație 

 

Distribuie informația
Alte știri