Certificatul verde european, lansat la 1 iulie. Vezi ce model se va folosi în România

Foto: Shutterstock

Certificatul verde european este un document care va fi în vigoare timp de un an şi va cuprinde informaţii care să ateste dacă persoana titulară a fost vaccinată anti-COVID-19, dacă a trecut printr-o infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în ultimele şase luni sau dacă are un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele zile.

Certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care până în prezent a autorizat vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson.

Documentul poate include şi alte vaccinuri neaprobate de EMA, dar aprobate de un stat membru, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel chinezesc Sinopharm, dar revine fiecărui stat membru să decidă dacă le consideră sau nu valabile.

Cetăţenii pot obţine aceste certificate dacă au fost vaccinaţi anti-COVID-19, dacă au un test PCR negativ recent, iar dacă doresc să arate că au anticorpi după o infectare vor trebui să deţină un test PCR pozitiv datat cu cel mult şase luni în urmă (180 de zile). Testele serologice nu sunt deocamdată recunoscute pentru a dovedi o infectare anterioară, dar Comisia Europeană are în vedere să evalueze o posibilă folosire a acestora după terminarea verii.

Certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat. Deşi acest certificat digital va fi valabil de la 1 iulie, şapte state membre l-au dat în funcţiune deja începând de marţi, 1 iunie.

„Este esenţială autenticitatea. Noi vom folisi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

În ceea ce privește felul în care va fi prezentat la punctele de frontieră, Baciu a precizat că este valabil atât în format digital, cât și pe hârtie.

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat și care va garanta autenticitatea documentului”, a explicat secretarul de stat.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri