Cetatea muzicala. Grota Roșie din Cetatea Oradea a fost, joi seara, gazda unui recital de duete. FOTO

În colaborare cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, joi seara, în Grota Roșie din Cetatea din Oradea, Lucian Malița – vioară și Thurzo Șandor Jozsef– violă au susținut un inedit recital de duete. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea melomanilor orădeni.
În deschiderea manifestării, cei doi instrumentiști orădeni au fost prezentați invitaților de către muzeograful Muzeului Cetății și Orașului Oradea, dr. Cristina Liana Pușcaș. Aceasta a amintit faptul că cei doi artiști au în spate 31 de ani de colaborare fructuoasă. Ambii s-au bucurat, în primii ani, de îndrumarea părinților în ce privește studiul instrumentelor muzicale, după care au beneficiat de o pregătire profesională venită din partea renumitului profesor de la Școala Populară de Arte, Oskar Boda.
”Domnul Thurzo provine dintr-o renumită familie de muzicieni. Mama sa a fost o cunoscută mezzosoprană şi o mare artistă de goblen, tata a fost muzicologul, organizatorul de concerte şi spectacole de opere, cercetătorul vieţii muzicalea orădene. În ce-l privește pe domnul Malița, mama sa, Aurelia, care avea o voce superbă, a reușit să transmită tuturor celor trei copii ai săi, Lucian, Dorina și Adrian, pasiunea pentru muzică”, a precizat Cristina Liana Pușcaș.
Aceasta a adăugat faptul că Thurzo Șandor Jozsef este unul dintre puținii violiști din lume, viola fiind un instrument la care puțini muzicieni se încumetă să cânte. Absolvent al Conservatorului ”George Enescu” din Iași, violistul orădean are trecut în palmaresul său peste 3.000 de concerte, realizate în nouă țări și pe trei continente.
Lucian Malița este absolvent al Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, promoția 1977, București, clasa prof Modest Iftinschi. Revene la Oradea, unde, timp de 5 ani este profesor la Școala Profesoară de Artă. Din anul 1983 este violonist la Filarmonica de Stat din Oradea. Cei doi artiști cântă împreună de 31 de ani, iar acum au susținut un inedit recital de duete, în Grota Roșie din Cetatea Oradea.
Cei doi au interpretat mai multe bucăți muzicale ale unor compozitori cunoscuți. Astfel melomanii prezenți la concertul cameral s-au bucurat de lucrările lui G.F. Haendel: Chaconne în G major și”The Messian” nr. 11, aria ”For Unto Us A Child Is Born” (Arr. Katia Maria Almeida), Michael Haydan: Sonate nr. 4 în Mi major, Roberto Farias: Tres Escenas de Amor, respectiv F.X. Tost: Sei Duetti Concertanti (nr. 1, Sol major). Pentru că pe 28 iulie s-a comemorat moartea lui J.S. Bach, cei doi artiști au interpretat și câteva bucăți muzicale ale renumitului compozitor. Instrumentiștii orădeni pregătesc pentru următoarele luni alte concerte tot în Cetatea Oradea, punând bazele unei colaborări de lungă durată cu noua instituție, Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6312969198886814689″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Distribuie informația
Alte știri